Siirry pääsisältöön

Joulu, Karácsony

Kirjoitan tätä myöhään jouluaattoiltana. Jo monta päivää on pitänyt aloittaa, mutta tuntuu ettei minulla ole ollut minuuttiakaan omaa aikaa moneen viikkoon. Tänänkin lapset kävivät ilmeisesti vähän ylikierroksilla,  ja kukkuvat hereillä monta tuntia normaalin nukkumaanmenoajan jälkeen.

Mutta joulu. Se löysi kuin löysikin tiensä myös tänne Unkariinkin. Vähän sai tunnelmaa haeskella, ja tuttuja jouluruokia etsiskellä ja valmistella, mutta niin vain joulutunnelmaan päästiin täälläkin.

Aattoaamu aloitettiin aukomalla kalentereista viimeiset luukut, ja ovela tonttu oli käynyt tiputtamassa lapsen joulusukkaan vähän kylpytuotteita. Näin lapset aloittivat aaton kylvyllä, ja minä keitin joulupuuroa sillä välin. Edellisiltana olin paistanut meille ruisleipääkin, se maistui hyvälle puuron kera.



Aamupäivän aktiviteetteihin kuului pihaleikit. Pulkkamäen puuttuessa ajeltiin polkupyörillä, puhalleltiin saippuakuplia, piirreltiin katuliiduilla, heiteltiin koreja ym. vähän erilaisia jouluaktiviteetteja.



Sitten sisälle, kuopus päiväunille ja muut alettiin valmistautumaan jouluruokaan ja joulupukin tuloon. Eli viime hetken siivoiluja, vaatteiden vaihtoa ja äidille pieni hermoromahduskin. (Kai kaikkien muiden lapset pukeutuu ilolla juhlavaatteisiin, ja kotikin siivoaa itse itsensä?) Tästäkin selvittiin, mies yleensä säilyttää hermonsa näissä tilanteissa, ja itsekin tajuan, joskin pienellä viiveellä, ettei se joulu siitä kärsi, vaikkei kaikki olisi tahratonta eikä tiptop. Itselleenhän sen riman asettaa, lapsien joulu olisi joulu, vaikkei pingottaisi yhtään.




Pian kuuluikin kilikellon kalkatusta, ja joulupukki saapui kuin saapuikin meille! Onneksi osoitteenmuutosilmoituksemme oli kiirinyt ajoissa korvatunturille joulukuisesta postilakosta huolimatta. Laulettiin vähän, ja jututettiin pukkia. Esikoista jännitti kovasti, pienempää vähemmän, ja hän reippaasti kävikin halailemassa ja uskaltautui syliinkin. Paketit jaettiin, ja toivotettiin pukki jatkamaan matkaansa muiden lasten luokse.



Vihdoin lapset pääsivät aukomaan mieluisia pakettejaan, ja minä ryhdyin kattamaan ruokia pöytään. Jouluruuat maistuivat, ja mahat pullollaan vietimme iltaa vielä uusia leluja tutkien ja pelejä pelaillen. Illalla ei uni tosiaan meinannut tulla lapsille millään, mutta kun nukkumatti vihdoin veti pidemmän korren,  maisteltiin me aikuiset vielä hieman juustoja, konvehteja ja lasilliset kuohuvaa, ja katselimme uutta joulusarjaa tv:sta.



Mukava aattoilta, sopiva sekoitus tuttuja ja uudempia perinteitä, sekä lievää stressailua että mukavaa ja rentoa löhöilyä. Joulupäivälle saimme kutsun syömään ystävien luokse. Näin ensimmäinen joulu poissa Suomesta sujui lopulta oikein hyvissä merkeissä. Hiukan kaipailin lunta ja pakkasta,  muttei ne nyt viime vuosina ole Kuopion korkeudellakaan itsestäänselviä olleet.

Hyvää joulua kaikille, ja onnea uudelle vuosikymmenelle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset Pápalle

 Aiemmista suunnitelmistani poiketen en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogini kauniisti paketoivaa jäähyväiskirjoitusta, vaikka paluumuutimme Suomeen jo heinäkuun alussa. Syy tähän on niinkin yksinkertainen, että aluksi en vain pystynyt, ja sitte, mitä enemmän aikaa kului, sitä syvemmälle mielen perukoille vaipui blogin päivittäminen. Viszontlátásra Pápa  Miksikö en heti pystynyt? Olen sen verran tunteellinen ihminen   itkupilli, että yksinkertaisesti kävin läpi aikamoisia tunnemyrskyjä hyvästellessämme elämäämme rakkaaksi käyneessä Pápassa. Muutto Suomesta Unkariin oli aikanaan henkisesti raskas, kun taakse jäi ystävät ja perhe. Kuitenkin jo lähtiessämme tiesimme myös palaavamme, ja että (todennäköisesti) kaikki rakkaat ihmisemme odottaisivat meitä täällä kun palaamme. Nyt takaisin muuttaessamme taas jouduimme hyvästelemään monia läheisiksi ja tärkeiksi muodostuneita ystäviä tietäen että osaa heistä emme väistämättä näe enää koskaan,  koska yhteisömme väestä suurin osa oli myös k

Kotiäitikomennus päätökseen!

 Saatuani Digitaalisen markkinointiviestinnän opintoni valmiiksi maaliskuussa, on mieli alkanut vaeltelemaan jo tulevaan syksyyn, ja uuden työn etsimiseen. On kulunut useita vuosia siitä kun olen viimeksi töitä hakenut ja kaikki on muuttunut, eikä vähiten pelkästään jo ne hakemuskirjeet! Enää ei taida riittää pelkkä wordilla rustattu listaus työkokemuksestani, nyt  pitää erottua visuaalisesti näyttävillä saatekirjeillä. Koska blogini on minun juttujeni areena, kirjoitan nyt tällä kertaa omista työnhakuhaaveistani ja ajatuksistani myös tänne. Joskus maailmankaikkeus kuulee mitä sinne kuiskataan... ;)  Myös itse hakija on muuttunut. Kun viimeksi hain töitä olin lapseton kolmikymppinen lähiesimies-opiskelija, ja tiesin haluavani täsmälleen sen pestin mitä hain ja jonka sain. Nyt yli nelikymppisenä kotiäitinä haen uusia polkuja, enkä ole edes ihan varma missä ne polut saattaisivat kulkea. Tulen syksystä alkaen pyörittämään lapsiperhearkea yksin (ainakin jonkun aikaa), joten minulle tutut k

Kotiäiti opiskelee ja muita hyviä vitsejä

Ennen kuin edes aloitankaan varsinaisesta aiheestani, suokaa minulle anteeksi pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus. Jo aloittamani vuosikatsauskin jäi ikävästi kesken, mutta jaksamista ei nyt vain yksinkertaisesti riittänyt tähän projektiin, syistä joista otsikkokin juontuu. Yritin siis saattaa opintoni päätökseen tältä keväältä, mutta eihän se homma sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa pitsihuvilassa rannikolla. Mutta palataanpa nopeasti viime syksyyn ja opiskelujeni alkuun. Kukkivia puita Unkarissa keväällä 2022 Kuopukseni aloitti paikallisten säädösten mukaan koulutaipaleensa kolmen ja puolen vuoden kypsässä iässä viime syksynä. Tähän saakka olin hoitanut häntä kotona, eikä minulla ollut suurempia ongelmia miettiä miten aikani kulutan, mutta nyt minulle vapautui yhtäkkiä rutkasti lisäaikaa arkipäiviini. Edessä alkoi siintelemään myös työelämään paluu noin vuoden päästä, syksyllä 2022, joten aloin miettimään miten voisin virkistää hieman omaa osaamistani sekä "pitää itseäni