Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen vieras Suomesta ja turistina kotikulmilla

Kuten edellisessä postauksessa jo mainitsinkin, saimme pari viikko sitten ensimmäisen vierailijan luoksemme Suomesta. Kyseessä oli hyvinkin tuttu vieras, isäni joka oli arjessamme läsnä tiiviisti vielä Suomessa asuessamme.

Kirjoittelen nyt vähän lisää vierailun kulusta, ehkä joku saa vinkkejä oman matkansa suunnitteluun. ;)

Ennen papan tänne tuloa kyttäilimme hyviä lentotarjouksia säännöllisen epäsäännöllisesti. Pappa mietti myös muita matkustustapoja tänne päästäkseen, mutta lopulta Ryanairin todella edulliset lennot Lappeenrannasta Budapestiin vetivät pisimmän korren. Jälkiviisaana totesimme kuitenkin, että lopulta yhtä edulliseksi (tai kalliiksi) olisi tullut  lennot Kuopiosta Helsingin kautta Budapestiin tai Wieniin. Tuo Lpr-Budapest lento oli nimittäin perillä niin myöhään yöllä, että isän täytyi ottaa hotelliyö Budapestista ennen kuin jatkoi meille Pápaan. Ja sinne hän matkasi öiseen aikaan uudessa kaupungissa ollessaan luonnollisesti taksilla. Isälle tämä oli kuitenkin ihan ok, hän tykkäsi kun ehti nähdä vähän Budapestiäkin.



Seuraavana päivänä hän etsi saamiemme vinkkien avulla Budapestin Keletin rautatieasemalle, ja vain hyppäsi Györiin päin menevään junaan. Lipun pystyi ostamaan junasta, ja se oli todella edullinen, ihan muutaman euron euroiksi käännettynä. IC juna oli ollut siisti ja nopea, opastetaulut junassa selkeät ja tarjolla myös ravintolavaunu. Györissä hän oli katsellut hetken kaupunkia, kunnes hyppäsi hitaampaan lähijunaan, joka toi meidän kylälle. Tämä juna oli ollut "tiputtaja", eli pysähdellyt viiden minuutin välein, mutta matka kesti silti alle tunnin, ja myös tässä junassa oli opasteet toimineet hyvin ja palvelut löytyi. Pápassa haimme papan asemalta. Paluumatka sujui yhtä jouhevasti. Budapestistä kulkee myös edullinen lentokenttäbussi, mutta isä oli päätynyt kulkemaan välin taksilla kuitenkin.


Pappa oli oikein tyytyväinen junamatkustamiseen. Tulisi mielellään vaikka Suomesta asti junalla jos yhteydet olisivat järkevät. Hän tykkää katsella maisemia, istua tilavammin kuin lentokoneessa ja halutessaan pysähdellä kiinnostaviin paikkoihin.

Tämä oma kylämme on melko pieni kaupunki/kylä, mutta kyllä täältäkin muutamia nähtävyyksiä löytyy. Ehkä keskeisin niistä on keskellä kylää sijaitseva Esterházy kastély -niminen linna. Emme ole vielä itsekään ehtineet käydä opastetulla kierroksella, mutta olemme pistäytyneet kurkistamassa ovelta, niin teimme nyttenkin. Linnan sisällä barokkiasuiset oppaat ovat valmiina ottamaan vastaan vierailijoita. Tulemme ehdottomasti opastetulle kierrokselle myöhemmin. Linna on kylän tärkein nähtävyys,  joten sitä pidetään eloisana ja houkuttelevana. Nyt talvella sen pihaan on ollut rakennettuna luistelurata, ja olen kuullut sen pihalla pidettävän markkinoita ym. tapahtumia, ja näytettävän jopa urheilutapahtumia screeneiltä! Linnassa voi nyös pitää erilaisia juhlia (olemme ottaneet osaa yksiin tyttäremme luokkakaverin synttärijuhliin) ja osallistua erilaisiin työpajoihin kuten kynttilänkaiverrus- tai suklaatyöpajat.

Kiertelimme myös Pápan keskustaa joka on viehättävä jo nyt, mutta uskon sen puhkeavan parhaaseen kukkaansa säiden lämmetessä.


Isän viikon loman lähetessään loppuaan päädyimme varaamaan hänelle uuden paluulipun viikon päähän.
Tämä osoittautui hyväksi ideaksi, sillä mieheni joutui matkustamaan viikoksi työmatkalle Suomeen, juuri esikoisemme talvilomaviikolla! Nyt pappa jäi kuitenkin seuraksemme, ja teimme mm. päiväretken Györiin. Györissä olemme pistäytyneet pari kertaa aiemminkin, mutta nyt vasta päädyimme kiertelemään ihan keskustassa viihtyisännäköisillä pikku kujilla ja toreilla. Myös Györ tuntui vasta heräilevän talviuniltaan, joten uskon että tässä lähikaupungissa tulee pistäydyttyä vielä useinkin laajempien palveluiden ja esim. ravintolatarjonnan perässä, mutta myös ihan muuten vain.




Lähistöllämme sijaitsee myös Balaton-järvi. Balaton on Unkarin suurin järvi, ja kuuluisa lomakohde. Tänne emme kuitenkaan vielä tälläkään visiitillä ehtineet, ja olen luullut että elämä Balatonilla onkin melko pysähtynyttä näin talviaikaan. Mm. ravintolat pitävät ovensa säpissä jne. Mutta kesän tultua uskoisin että täällä tulemme viettämään useampiakin vapaapäiviä veden äärellä.

Monet täällä asuvista perheistä ovat kehuneet myös lyhyttä ajomatkaa esimerkiksi Kroatian rannikolle jos rantalomille mielii. Tämä minua miellyttää täällä keskemmällä Eurooppaa asumisessa, on lyhyt matka "joka paikkaan". Uskoisin että hyödynnämme näitä mahdollisuuksia viikonloppumatkailuun tai jopa ihan päiväreissuillekin. Myös Budapest on yhä kokematta pikaisia pyrähdyksiä perusteellisemmin.  Ja Wien jajajaja... Huomaan että kun arki on löytänyt uomansa uudessa kotimaassakin, alkaa matkustelu taas houkuttelemaan. Etenkin kun täällä piipahtanut "turisti" sai taas näkemään kotikulmatkin tuorein silmin.


Kuvituskuvat Pápasta ja Györistä napsittuja. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset Pápalle

 Aiemmista suunnitelmistani poiketen en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogini kauniisti paketoivaa jäähyväiskirjoitusta, vaikka paluumuutimme Suomeen jo heinäkuun alussa. Syy tähän on niinkin yksinkertainen, että aluksi en vain pystynyt, ja sitte, mitä enemmän aikaa kului, sitä syvemmälle mielen perukoille vaipui blogin päivittäminen. Viszontlátásra Pápa  Miksikö en heti pystynyt? Olen sen verran tunteellinen ihminen   itkupilli, että yksinkertaisesti kävin läpi aikamoisia tunnemyrskyjä hyvästellessämme elämäämme rakkaaksi käyneessä Pápassa. Muutto Suomesta Unkariin oli aikanaan henkisesti raskas, kun taakse jäi ystävät ja perhe. Kuitenkin jo lähtiessämme tiesimme myös palaavamme, ja että (todennäköisesti) kaikki rakkaat ihmisemme odottaisivat meitä täällä kun palaamme. Nyt takaisin muuttaessamme taas jouduimme hyvästelemään monia läheisiksi ja tärkeiksi muodostuneita ystäviä tietäen että osaa heistä emme väistämättä näe enää koskaan,  koska yhteisömme väestä suurin osa oli myös k

Kotiäitikomennus päätökseen!

 Saatuani Digitaalisen markkinointiviestinnän opintoni valmiiksi maaliskuussa, on mieli alkanut vaeltelemaan jo tulevaan syksyyn, ja uuden työn etsimiseen. On kulunut useita vuosia siitä kun olen viimeksi töitä hakenut ja kaikki on muuttunut, eikä vähiten pelkästään jo ne hakemuskirjeet! Enää ei taida riittää pelkkä wordilla rustattu listaus työkokemuksestani, nyt  pitää erottua visuaalisesti näyttävillä saatekirjeillä. Koska blogini on minun juttujeni areena, kirjoitan nyt tällä kertaa omista työnhakuhaaveistani ja ajatuksistani myös tänne. Joskus maailmankaikkeus kuulee mitä sinne kuiskataan... ;)  Myös itse hakija on muuttunut. Kun viimeksi hain töitä olin lapseton kolmikymppinen lähiesimies-opiskelija, ja tiesin haluavani täsmälleen sen pestin mitä hain ja jonka sain. Nyt yli nelikymppisenä kotiäitinä haen uusia polkuja, enkä ole edes ihan varma missä ne polut saattaisivat kulkea. Tulen syksystä alkaen pyörittämään lapsiperhearkea yksin (ainakin jonkun aikaa), joten minulle tutut k

Kotiäiti opiskelee ja muita hyviä vitsejä

Ennen kuin edes aloitankaan varsinaisesta aiheestani, suokaa minulle anteeksi pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus. Jo aloittamani vuosikatsauskin jäi ikävästi kesken, mutta jaksamista ei nyt vain yksinkertaisesti riittänyt tähän projektiin, syistä joista otsikkokin juontuu. Yritin siis saattaa opintoni päätökseen tältä keväältä, mutta eihän se homma sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa pitsihuvilassa rannikolla. Mutta palataanpa nopeasti viime syksyyn ja opiskelujeni alkuun. Kukkivia puita Unkarissa keväällä 2022 Kuopukseni aloitti paikallisten säädösten mukaan koulutaipaleensa kolmen ja puolen vuoden kypsässä iässä viime syksynä. Tähän saakka olin hoitanut häntä kotona, eikä minulla ollut suurempia ongelmia miettiä miten aikani kulutan, mutta nyt minulle vapautui yhtäkkiä rutkasti lisäaikaa arkipäiviini. Edessä alkoi siintelemään myös työelämään paluu noin vuoden päästä, syksyllä 2022, joten aloin miettimään miten voisin virkistää hieman omaa osaamistani sekä "pitää itseäni