Siirry pääsisältöön

Toukokuun kuulumisia




Unikot kukkivat 

Onpa vierähtänyt aikaa edellisestä postauksesta, melkein kokonainen kuukausi! Koko bloggerin ulkoasukin on näköjään muuttunut tässä välissä, toivottavasti osaan yhä tätä käyttää. Kirjoitan erittäin epäammattimaisesti useimmiten kännykällä naputellen, tämäkin saattaa tietenkin vaikuttaa blogin ulkoasuun etenkin teille, jotka luette muilta laitteilta.

Leikkipuistot ovat taas auki!

Tässä pienen kirjoitustauon aikana olen lukenut varmaan kymmeniä blogeja, jotka ovat alkaneet selittelyllä inspiraation puutteesta sekä elämän tapahtumaköyhyydestä. Mutta tätähän tämä nyt on meillä kaikilla. Ainahan voisi tukeutua muistoihin, ja kirjoittaa vaikka menneistä matkoista, mutta koska oma blogini keskittyy tähän perhe-elämäämme uudessa maassa, ei sekään ole tuntunut ihan järkevältä. 

Erästä viehättää blogia (niinacarita.com) aamukahvin lomassa lukiessani sain vihdoin inspiraation. Hän kirjoitti viimeisimmässä postauksessaan siitä, kuinka vieraalle uusi kotimaa yhä tuntuu, kun enin aika on mennyt neljän seinän sisällä. Itsestänikin tuntuu etten tunne Unkaria vielä juuri lainkaan, koska Budapestissäkin olemme ehtineet vain piipahtaan lyhyesti pari kertaa. Tuttavat kertovat matkavinkkejään Budapestiin, ja kuuntelen niitä kiinnostuneena. Tulee hassu vääristymä kun itse olen täällä nyt puolisen vuotta asunut, ja pitkän viikonlopun viettäjät tuntuvat tuntevan maan paljon paremmin. Eihän se tietenkään niin ole, onhan Unkari paljon muutakin kuin Budapest, mutta kieltämättä siihenkin kauniiseen kaupunkiin olisi ihana päästä tutustumaan paremmin. Koronatilanne on kuitenkin täälläkin keskittynyt pahiten pääkaupunkiseudulle, joten ihan pian se ei liene mahdollista.

Véspremissä ostoksilla. Kaikissa myymälöissä asioitaessa on maskien käyttö pakollista. 

Meillä Unkarissa lockdown ei ole ollut ihan niin tiukka, olemme saaneet ulkoillakin koko kevään ajan. Viisivuotias esikoisemme oppi alkukeväästä ajamaan polkupyörällä, ja nyt olemme päässeet kiertelemään kotikyläämme satulan selässä istuen. Kuopus matkustaa minun kyydissäni lastenistuimessa. Kivasti tulee pienemmätkin kujat koettua paremmin kuin autossa istuen. Lastemme mieluisin kohde on pyöräillä läheisen hevostallin luokse heppoja katsomaan. Usein retkemme myös huipentuvat torijätskeihin keskustassa.

Heppoja katsomassa.

Vähitellen olemme alkaneet muutenkin ottaa pieniä askelia kohti normaalimpaa elämää tiukimpien rajoitusten vähitellen hellitettyä. Olemme käyneet terassilounaalla ja tehneet pieniä päiväretkiä lähikaupunkeihin Véspremiin ja Györiin. Györissä vierailimme pienessä ja mielestäni hyvinpidetyssä eläintarhassa, jossa ihastuin kovasti veikeisiin kiraffeihin!


Kaikenlaiset juhlapäivät tulevat ja menevät koronasta huolimatta. Esikoisen luokkatoverien syntymäpäiviä on vietetty 'Drive through' -tyylisesti, joissa esim. synttärikakun kynttilöiden puhallus on katsottu virtuaalisesti zoomin kautta, ja sitten synttärisankari perheineen on ajellut ympäri kylää jakaen lapsille kakkupalat ja vastaanottaen onnittelukortteja ja pikkulahjoja. Pieni tartunnanriskihän kaikissa "ylimääräisissä" ihmiskontakteissa on, mutta pakkohan sitä joskus on uskaltaa, ja pienet, alle 10 hengen tapaamiset ovat jo virallisestikin luvallisia. Koulujen lukuvuoden päättyminen siintää lähitulevaisuudessa, ja toivomme että lapset voisivat tavata jollain keinoin vielä sen kunniaksi, nyt kun kevätjuhlia tmv. ei pystytä järjestämään. Kansainvälisen koulun haittapuoli on lasten suuri vaihtuvuus, monet tutut luokkatoverit eivät jatka samassa koulussa enää ensi syksynä, olisi mukavaa saada heipata ystävät ja toivottaa hyvää jatkoa. 

Kaverin synttärikakun äärellä kotosalla.

Omat suunnitelmat muutamasta Suomi-lomaviikosta ovat myöskin toistaiseksi jäissä. Emme uskalla varata lentoja ennen kuin tilanne edes hiukan selkenee. Kahden viikon karanteeni molemmissa päissä ei oikein houkuttele. Etenkin täällä Unkarissa sen toteutumista nimittäin todellakin valvotaan tarkasti. Olisi kuitenkin ihana päästä käymään Suomessa, näkemään ystäviä ja sukulaisia. Myös lasten neuvolakäynnit, hammastarkastukset yms. olisi voinut hoitaa Suomessa, täällä en oikein ole varma missä niitä hoitaa, ja haluaako tässä tilanteessa ylipäätään paikallisiin lääkärikeskuksiin tuppautua. (-Tohtiiko Suomessakaan, en tiedä?)

Yksi isoimmista jutuista toukokuussa etenkin lapsille oli uima-altaan kasaaminen käyttökuntoon kuun puolivälin tienoilla. Vaikka nyt on viikon verran ollut hieman pilvisempää, ehti aurinko kivuta jo hellelukemiakin hipomaan, joten jopa minä, ikuinen vilukissa, upotin talviturkkini altaaseen. Yksi positiivisimmista yllätyksistä täällä on kyllä ehdottomasti ollut leppeä ilmasto. Oikeastaan maaliskuun lopulta asti on ollut sellaista Suomen kesäsäätä; välillä paistaa, mutta raekuurokin saattaa yllättää. 



Koulu jatkuu täällä vielä etänä, ja opiskelut sujuu jo melko hyvällä rutiinilla. Lapsi oppi lukemaan ja kirjoittamaan suomeksi. Olen miettinyt hankaloittaako se englanniksi lukemaanoppimista sitten syksyllä. Mutta se jää nähtäväksi, ehkä kaikki menee ihan hyvin. Lasten maalaillessa eilen vesiväreillään kaivoin itsekin vanhat puuvärini esiin ja koitin piirustella pitkästä aikaa. Se olikin oikein mukavaa, vanha rakas harrastus, joka on jäänyt vuosikausiksi täysin paitsioon. 

Tällaista kaikkea uutta ja vanhaa tuttua kuuluu meidän toukokuuhumme. Kuulumisiin! :)




Kommentit

  1. Olipa kiva lueskella teidän kuulumisia pienen tauon jälkeen. Jännä, miten samalla tavalla ajattelin pitkään Los Angelesista kuin sinä Budapestista. En ole vieläkään kunnolla tutustunut viereiseen suureen kaupunkiin. Lasten kanssa sinne on ollut hieman vaivalloista lähteä ennen virustakin ruuhkien ja suurten välimatkojen vuoksi. Hiljalleen kyllä olen päässyt tästä yli ja ajatellut, että ehdin kyllä vielä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset Pápalle

 Aiemmista suunnitelmistani poiketen en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogini kauniisti paketoivaa jäähyväiskirjoitusta, vaikka paluumuutimme Suomeen jo heinäkuun alussa. Syy tähän on niinkin yksinkertainen, että aluksi en vain pystynyt, ja sitte, mitä enemmän aikaa kului, sitä syvemmälle mielen perukoille vaipui blogin päivittäminen. Viszontlátásra Pápa  Miksikö en heti pystynyt? Olen sen verran tunteellinen ihminen   itkupilli, että yksinkertaisesti kävin läpi aikamoisia tunnemyrskyjä hyvästellessämme elämäämme rakkaaksi käyneessä Pápassa. Muutto Suomesta Unkariin oli aikanaan henkisesti raskas, kun taakse jäi ystävät ja perhe. Kuitenkin jo lähtiessämme tiesimme myös palaavamme, ja että (todennäköisesti) kaikki rakkaat ihmisemme odottaisivat meitä täällä kun palaamme. Nyt takaisin muuttaessamme taas jouduimme hyvästelemään monia läheisiksi ja tärkeiksi muodostuneita ystäviä tietäen että osaa heistä emme väistämättä näe enää koskaan,  koska yhteisömme väestä suurin osa oli myös k

Kotiäitikomennus päätökseen!

 Saatuani Digitaalisen markkinointiviestinnän opintoni valmiiksi maaliskuussa, on mieli alkanut vaeltelemaan jo tulevaan syksyyn, ja uuden työn etsimiseen. On kulunut useita vuosia siitä kun olen viimeksi töitä hakenut ja kaikki on muuttunut, eikä vähiten pelkästään jo ne hakemuskirjeet! Enää ei taida riittää pelkkä wordilla rustattu listaus työkokemuksestani, nyt  pitää erottua visuaalisesti näyttävillä saatekirjeillä. Koska blogini on minun juttujeni areena, kirjoitan nyt tällä kertaa omista työnhakuhaaveistani ja ajatuksistani myös tänne. Joskus maailmankaikkeus kuulee mitä sinne kuiskataan... ;)  Myös itse hakija on muuttunut. Kun viimeksi hain töitä olin lapseton kolmikymppinen lähiesimies-opiskelija, ja tiesin haluavani täsmälleen sen pestin mitä hain ja jonka sain. Nyt yli nelikymppisenä kotiäitinä haen uusia polkuja, enkä ole edes ihan varma missä ne polut saattaisivat kulkea. Tulen syksystä alkaen pyörittämään lapsiperhearkea yksin (ainakin jonkun aikaa), joten minulle tutut k

Kotiäiti opiskelee ja muita hyviä vitsejä

Ennen kuin edes aloitankaan varsinaisesta aiheestani, suokaa minulle anteeksi pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus. Jo aloittamani vuosikatsauskin jäi ikävästi kesken, mutta jaksamista ei nyt vain yksinkertaisesti riittänyt tähän projektiin, syistä joista otsikkokin juontuu. Yritin siis saattaa opintoni päätökseen tältä keväältä, mutta eihän se homma sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa pitsihuvilassa rannikolla. Mutta palataanpa nopeasti viime syksyyn ja opiskelujeni alkuun. Kukkivia puita Unkarissa keväällä 2022 Kuopukseni aloitti paikallisten säädösten mukaan koulutaipaleensa kolmen ja puolen vuoden kypsässä iässä viime syksynä. Tähän saakka olin hoitanut häntä kotona, eikä minulla ollut suurempia ongelmia miettiä miten aikani kulutan, mutta nyt minulle vapautui yhtäkkiä rutkasti lisäaikaa arkipäiviini. Edessä alkoi siintelemään myös työelämään paluu noin vuoden päästä, syksyllä 2022, joten aloin miettimään miten voisin virkistää hieman omaa osaamistani sekä "pitää itseäni