Siirry pääsisältöön

Helmet-lukuhaaste 2021, kirjat 26 - 50

 

Jatkoa edelliselle postaukselleni, jossa käsittelin Helmet-lukuhaasteen 25 ensimmäistä kirjaa. Olin jo lukenut haasteen vaatimat 50 kirjaa aikoja sitten, mutta 43. haastekohta (Päähenkilön nimeä ei mainita) tuotti hankaluuksia, enkä saanut haastetta valmiiksi. Mikään kirja mitä haasteen Facebook-sivulla suositeltiin tähän kohtaan ei oikein iskenyt, kunnes sitten hoksasin tuon Atwoodin Orjattaresi, joka oli roikkunut Bookbeatin * lukulistallani jo pidempään. Kirjaan perustuvassa sarjassahan päähenkilön nimi kyllä tiedetään, mutta kirjassa sitä ei mainita!


Kirjojen myyntikärry Unkarin Györissä.

Pidemmittä puheitta, tässä lukuhaasteeseen lukemani kirjat kohdat 26 - 50:

26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa

Gabriella Union, We're going to need more wine

Hyvin valkoisessa Suomessa kasvaneelle silmiä avaava lukukokemus (-tai oikeastaan kuuntelin tämän äänikirjana kirjailijan itsensä lukemana), muistutus siitä miten samassa ajassa elävät ihmiset ponnistaa maailmalle niin erilaisista lähtökohdista hauskoin pikku anekdootein kerrottuna. Onko tämä nyt sitten elämänkerta, ehkä pikemminkin muistelmakokoelma, mutta eihän tämä nyt niin tarkkaa ole. 

27. Kirjan päähenkilö on eläin
Anni Kytömäki,  Margarita

Hieman päähenkilö-määritettä venyttäen, mutta kannesta kanteen on helmisimpukan tarina kirjassa oleellisena osana. Kirja ei vienyt heti mukanaan, mutta kun nappasi, pidin tarinasta ja ajankuvauksesta. 


28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
Nuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta

29. Kirjan henkilön elämä muuttuu
Mikael Bergstrand, Delhin kauneimmat kädet

30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen
Maeve Binchy, Seitsemän talvista päivää

31. Jännityskirja tai dekkari
Sofie Sarenbrant, Kerjäläinen

32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa
J. K. Rowling, Harry Potter 2, Salaisuuksien kammio

33. Kirjassa opetetaan jokin taito
M. Mähkä, U. Lehtipuu, Sijoittajaksi 7 päivässä

34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa
Delia Owens, Suon villi laulu ☆

Tämä kirja vei mukanaan ensimmäiseltä sivulta lähtien. Yksi parhaista lukukokemuksistani tänä vuonna. 


Kaikki kirjat 300 forinttia (n. 0,9€)/kappale.


35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut
Lucinda Riley, Kadonnut sisar

Ajattelin että salaisuuden avautuvat vihdoin, mutta kuinka väärässä olinkaan. Onneksi kuulin että Lucinda Rileyn poika kirjoittaa tarinan loppuun keväällä poisnukkuneen äitinsä luonnosten perusteella. Ja taas on odotettavaa. 

36. Kirjassa liikutaan ajassa
Kate Quinn, Ruusukoodi

37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa
Patricia Harman, Hope Riverin kätilö

38. Kirja on käännetty hyvin
J. K. Rowling, Harry Potter 3, Azkabanin vanki

39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia
Eeva Kolu, Korkeintaan vähän väsynyt

Ikävä sanoa, Eeva Kolu kun on ollut yksi kaikkien aikojen lempibloggaajistani, mutta tämä kirja ei kolahtanut yhtään. Nukahdin joka kerta kun aloin tätä lukemaan, sikäli osuvaa ironiaa kirjan nimen suhteen. 

40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista
Risto Isomäki, Ruoka, ilmasto ja terveys

Erittäin hyvää tietoa, ei syyllistävällä tavalla, ja jopa kiinnostavia ratkaisuehdotuksia (asioiden parantamiseksi) tarjoten. Eläinten oikeudet ei nyt kirjan ydinsisältöä ole, mutta niitäkin sivutaan kun mietitään vaihtoehtoja lihakarjan kasvatukselle ym.

41. Kirjassa matkustetaan junalla
Beth O'Leary, Vaihtokauppa


42. Satukirja
J. K. Rowling,  Harry Potter ja Viisastenkivi ☆

Minun piti elää yli nelikymppiseksi ennen kuin tartuin esimmäiseen Potteriini, mutta nyt aika oli kypsä esikoiseni rankutettua näitä iltasaduiksi. Ja vaikka sarjaan pohjautuvat elokuvat eivät ole onnistuneet minua viemään mukanaan, niin kirjat siinä kyllä onnistuivat. Sain vinkiksi kuunnella kuusivuotiaan esikoisen kanssa vain kolme ensimmäistä kirjaa, ja sitten pitää vähän taukoa kirjojen muuttuessa jännittävämmiksi. Mutta saas nähdä maltetaanko. 

43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä
Margaret Atwood, Orjattaresi ☆

Kyseiseen kirjaan perustuneen sarjan katsoneena ja siitä pitäneenä uskallan sanoa ettei kirja tällä kertaa ollut sarjaa parempi. Älkää käsittäkö väärin, ei se ollut huonompikaan, vain erilainen. Kuten kirjoissa aina, päähenkilön ajatuksiin pääsee kirjan parissa paremmin sisään. Mielenkiintoinen ja aikaa hienosti kestänyt kirja. Ja tv-sarjasta poiketen kirjassa ei tosiaan mainita päägenkilön nimeä! 


44. Kirjassa on reseptejä
Cecilia Samartin, Mofongo

Värikoodausta kirjakojussa

45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija
Helena Immonen, Operaatio Punainen kettu

Mielestäni kiinnostava sotakirja, kun vaihteeksi käsitellään asiaa (fiktiivisesti) nykypäivän sodankäynnin asetelmista.

46. Kirjassa syödään herkkuja
Alka Joshi, The Henna Artist

47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta
Tara Westover, Opintiellä
Tarryn Fisher, The Wives

Tässä tämä yhdistävä tekijä  on hieman hutera, mutta molemmissa mainitaan mormonismi. 

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

Julia Quinn,  Bridgerton 5, Kirjeystävä

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Matt Haig, Keskiyön kirjasto 

Tämäkin on yksi niistä kirjoista, jotka laittavat jossittelemaan omaakin elämäänsä. Tykkäsin!  Näin ulkomaan eläjänä menin helpolla, ja nappasin suosituksen Helmetin facebook sivulta kohdasta "Kirjastolaiset suosittelee" tjsp. Tämä on myös paikallisen Bookclubimme kuukaudenkirjana nyt lokakuussa, pitää vielä palailla kirjan sisältöön mieleenpalauttelun merkeissä ennen kokoontumista.

Näin on päästy ensimmäisen, muttei takuulla viimeisen Helmet-lukuhaasteeni loppuun. Haasteen myötä olen tarttunut kirjoihin joita en ehkä muuten olisi tullut löytäneeksi. Loppuvuoden lukemiset saatan ottaa vähän "rennommin" ja tyhjentää lukulistaani kirjoista joita en saanut sopimaan haasteeseen, tai sitten vilkaisen esim. viime vuoden Helmet-listaa, jos sieltä tulisi kivoja ideoita... Ensi vuoden listaa alan kyllä jo odottamaan malttamattomana! 

* merkitty on affiliate-linkki, jonka kautta uudet käyttäjät pääsevät testaamaan Bookbeat-Premiumia maksutta. Minä saan pienen komission mukaan liittyneistä lukijoista. Olen itse ollut tämän vuoden tyytyväinen Bookbeatin käyttäjä, joten lämpimästi suosittelen muitakin kokeilemaan. Klikkaa rohkeasti, tarjouksen katsominen ei maksa sinulle mitään. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset Pápalle

 Aiemmista suunnitelmistani poiketen en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogini kauniisti paketoivaa jäähyväiskirjoitusta, vaikka paluumuutimme Suomeen jo heinäkuun alussa. Syy tähän on niinkin yksinkertainen, että aluksi en vain pystynyt, ja sitte, mitä enemmän aikaa kului, sitä syvemmälle mielen perukoille vaipui blogin päivittäminen. Viszontlátásra Pápa  Miksikö en heti pystynyt? Olen sen verran tunteellinen ihminen   itkupilli, että yksinkertaisesti kävin läpi aikamoisia tunnemyrskyjä hyvästellessämme elämäämme rakkaaksi käyneessä Pápassa. Muutto Suomesta Unkariin oli aikanaan henkisesti raskas, kun taakse jäi ystävät ja perhe. Kuitenkin jo lähtiessämme tiesimme myös palaavamme, ja että (todennäköisesti) kaikki rakkaat ihmisemme odottaisivat meitä täällä kun palaamme. Nyt takaisin muuttaessamme taas jouduimme hyvästelemään monia läheisiksi ja tärkeiksi muodostuneita ystäviä tietäen että osaa heistä emme väistämättä näe enää koskaan,  koska yhteisömme väestä suurin osa oli myös k

Kotiäitikomennus päätökseen!

 Saatuani Digitaalisen markkinointiviestinnän opintoni valmiiksi maaliskuussa, on mieli alkanut vaeltelemaan jo tulevaan syksyyn, ja uuden työn etsimiseen. On kulunut useita vuosia siitä kun olen viimeksi töitä hakenut ja kaikki on muuttunut, eikä vähiten pelkästään jo ne hakemuskirjeet! Enää ei taida riittää pelkkä wordilla rustattu listaus työkokemuksestani, nyt  pitää erottua visuaalisesti näyttävillä saatekirjeillä. Koska blogini on minun juttujeni areena, kirjoitan nyt tällä kertaa omista työnhakuhaaveistani ja ajatuksistani myös tänne. Joskus maailmankaikkeus kuulee mitä sinne kuiskataan... ;)  Myös itse hakija on muuttunut. Kun viimeksi hain töitä olin lapseton kolmikymppinen lähiesimies-opiskelija, ja tiesin haluavani täsmälleen sen pestin mitä hain ja jonka sain. Nyt yli nelikymppisenä kotiäitinä haen uusia polkuja, enkä ole edes ihan varma missä ne polut saattaisivat kulkea. Tulen syksystä alkaen pyörittämään lapsiperhearkea yksin (ainakin jonkun aikaa), joten minulle tutut k

Kotiäiti opiskelee ja muita hyviä vitsejä

Ennen kuin edes aloitankaan varsinaisesta aiheestani, suokaa minulle anteeksi pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus. Jo aloittamani vuosikatsauskin jäi ikävästi kesken, mutta jaksamista ei nyt vain yksinkertaisesti riittänyt tähän projektiin, syistä joista otsikkokin juontuu. Yritin siis saattaa opintoni päätökseen tältä keväältä, mutta eihän se homma sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa pitsihuvilassa rannikolla. Mutta palataanpa nopeasti viime syksyyn ja opiskelujeni alkuun. Kukkivia puita Unkarissa keväällä 2022 Kuopukseni aloitti paikallisten säädösten mukaan koulutaipaleensa kolmen ja puolen vuoden kypsässä iässä viime syksynä. Tähän saakka olin hoitanut häntä kotona, eikä minulla ollut suurempia ongelmia miettiä miten aikani kulutan, mutta nyt minulle vapautui yhtäkkiä rutkasti lisäaikaa arkipäiviini. Edessä alkoi siintelemään myös työelämään paluu noin vuoden päästä, syksyllä 2022, joten aloin miettimään miten voisin virkistää hieman omaa osaamistani sekä "pitää itseäni