Siirry pääsisältöön

Ensimmäiset päivät Unkarissa

Jatkan päiväkirjamaisten postausten sarjaa, koska on kiva että itsellekin jää muistoja näistä komennuksen ensihetkistä.

Torstai

Heräilemme ajoissa, ja käymme hotelliaamiaisella, josta löytyy mieluisaa haukattavaa kaikille. Jopa tällä hetkellä ruuasta nirsoileva kuopus mutustaa muutaman lusikallisen jugurttia, tai siis "kuttattaa", kuten hän itse sanoo. Mukavaa itsekin nauttia valmista aamiaista ja vain olla.

Hotellimme on nimeltään Villa Classica, ja huoneistomme on mielestäni oikein toimiva täksi viikoksi, kun odottelemme täällä muuttokuormaa. Huoneistosta löytyy mm. kuivaava pyykinpesukone sekä astianpesukone. Molemmat ovat jo osoittaneet tarpeellisuutensa.

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan uuteen kotikyläämme. Miehenikin on saanut tämän päivän vapaaksi, joten hän kierrättää meitä kylällä jo muutaman täällä vietetyn viikon antamalla rutiinilla. Pápa antaa meille parastaan, viime viikot on kuulema satanut, mutta nyt on oikein kaunis aurinkoinen päivä. Katselemme kauniita barokkirakennuksia, kylän suurta puistoa ja huomioimme myös leikkipuistot.


Päätämme kiertokävelymme notaarin toimiston eteen. Käymme paikallisen oppaan avulla täyttämässä papereita ja jatkamme hotellille lepäämään hetkeksi.

Iltapäivällä pääsemme käymään tulevassa kodissamme. Miehelläni on auto lainassa työkaveriltaan, joten kierrämme matkalla katsomassa myös esikoisen tuleva kouun ja koulumatkan. Asunto näyttää juuri siltä, kuin kuvien perusteella olin ajatellutkin. Tilava, viihtyisä ja kodikas. Minulla on hyvä tunne tästä asunnosta. Lapset suorastaan Rakastuivat taloon heti. Tyhjässä tilassa oli kiva juoksennella, ja esikoinen ihastui ensisilmäyksellä yhteen huoneeseen, jonka varasi omakseen. Mieheni allekirjoitti erinäisiä sopimuksia tulkin kera, sähkö-, kaasu- ja vesisopimukset, ja nettiliittymän ainakin.



Illalla illastimme hotellin ravintolassa. Ruoka oli todella maukasta, mutta kuopuksen uhmakohtaus vähän pilasi nautintoa. Säästääksemme ravintolan muita asiakkaita huudolta, päädyimme syömään vuoroissa. Isi lähti syötyään lasten kanssa huoneeseen, minun viihdytettyä pienintä siihen saakka. On olemassa sanonta: "Perheenäidit syövät lämpimänä vain jäätelön." Totta.



Unkarin ja Suomen välillä ei ole aikaeroa kuin tunti (Unkarissa tunnin vähemmän), mutta illalla uni tuli etenkin lapsilla hyvissä ajoin.

Perjantai

Nukuin muuten hyvin, mutta jostain syystä heräsin yöllä kolmen aikaan, eikä uni enää meinanut tulla. Miehelläkin on töihin meno jo kuuteen, ja hän hiippailee matkoihinsa jo ajoissa.

Aamiainen lasten kanssa sujuu kohtuullisesti, vaikka viimeisen kahvikupillisen päätän juoda vasta huoneessa.

Aamupäivällä kiertelemme kylän pääkadun tienoilla. Esikoinen huomasi eilen juhlatarvikkeita myyvän pikkupuodin, ja halusi sinne ostamaan koristeita tuleville synttäreilleen. Juhlimme niitä jo Suomessa kivalla kaveriporukalla, mutta pitäähän oikeaakin päivää juhlistaa perheen kesken.

Käymme myös Lidlissä pienillä ruokaostoksilla. Eilisiltaisen ravintolaillallisen jälkeen päätimme, että ehkä voisi syödä välillä huoneessakin. En silti oikein osaa ostaa mitään järkevää, koska keskittymistäni häiritsee, yllätys, yllätys, pikkuneidin kitinä. Mikäköhän kausi tämä nyt taas on, vai onko nämä muuttuneet arkirutiinit nyt vaan pistänyt pakan näin pahasti sekaisin?

Mieheni kotiutuu ajoissa. Syömme pastaa ja sen jälkeen nukun pienimmän kanssa päiväunet, isosisko ja isi käyvät leikkipuistossa.

Illemmalla käymme vielä lähikaupassa ja muuten vietämme hotelli-iltaa. Pesen pyykkiä ym, ja illalla korkkaamme vihdoin skumppapullon, jonka olin nimennyt "Selvisin yksin lasten kanssa Unkariin!" -palkinnoksi. Oli tarkoitus juoda lasilliset heti tultuamme, mutta ekoina iltoina vain väsytti, nyt maistui hyvälle. Kivaa kun on koko perhe koossa taas.



Lauantai 

Aamiainen hieman vuorottaen taas, koska alle kaksivuotiasta ei kiinnosta istua paikallaan, vaan hän haluaisi juosta ympäri ravintolasalia. Toiset kupilliset kahvia taas huoneessa.

Päätämme ajaa Budapestin IKEAan, yhteen kolmesta. Päivä on taas aurinkoinen ja maisemat kauniita. Ajelemme pikkuteitä, lapset istuvat hiljaa ja tyytyväisinä takapenkillä. Liiankin hiljaa. Syy esikoisen hiljaisuuteen selittyy pian, matkapahoinvointi nostaa päätään ja hän oksentaa syliinsä. Eikun auto tiensivuun, ja siivoamaan laina-autoa ja lasta laukun- ja taskujenpohjilta löytyneillä nessuilla ja saveteilla. Päätimme kääntyä takaisin hotellille. Tässä vaiheessa viimeistään se pyykinpesukone osoitti tarpeellisuutensa!

Pienen lepäilyn ja siistiytymisen jälkeen kävelemme lähistöllä olevaan Interspariin ja katselemme sen ympärillä olevia pikkuliikkeitä. Hintataso täällä on edullisempi Suomeen verrattuna, ostan lasten legginsit ja puseron, sekä itselleni kaksi paria pörrösukkia, kaikki yhteensä noin seitsemällä eurolla.

Kävelemme takaisin hotellille ja nautimme taas pastaa lounaaksi. Sitten vain oleskellaan. Temppuileva selkäni on osoittanut hälyttäviä merkkejä viime aikoina. Yritän venytellä sitä vähän. Nyt on tukiverkostot turhan kaukana jos selkä pamahtaa! Viimeksi meni melkein viikko ennen kuin kykenin liikkumaan taas normaalisti. Kirjoittelen blogia kuopuksen nukkuessa, esikoinen käy taas puistossa isin kanssa, ja kotiutuu sieltä iloisena kera suuren jäätelötötterön. Hrrrr... ei täälläkään nyt enää niin lämmin ole! :D

Illemmalla otamme riskin, ja lähdemme syömään läheiseen pitseriaan. Tällä kertaa riskinotto kannatti, ja ruokailu sujui oikein mallikkaasti. Pitserian tarjoilija on ystävällinen, ja tuo mm. palapelin lapsille viihdykkeeksi ruokaa odotellessamme. Myös pitsat maistuvat kaikille, ja kotiudumme hotellille mahat täynnä ja hyvillä mielin. 



Näin sujui ensimmäiset päivämme uudessa kotimaassamme. Tähän mennessä kokemus on ollut positiivinen, mutta toisaalta tästä on vielä arki kaukana. Toivon myös kuopuksen uhmavaiheen hieman asettuvan, jahka pääsemme omaan kotiin ja saamme rutiinit taas rullaamaan paremmin. Tämä lapsi on valoisa, viisas ja ihana, mutta on tuota ärtsympääkin luonnetta annettu isolla kauhalla. (Kuten myös isosiskolleen, jolla tämä kuitenkin ilmenee vähän eri tavalla.)





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset Pápalle

 Aiemmista suunnitelmistani poiketen en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogini kauniisti paketoivaa jäähyväiskirjoitusta, vaikka paluumuutimme Suomeen jo heinäkuun alussa. Syy tähän on niinkin yksinkertainen, että aluksi en vain pystynyt, ja sitte, mitä enemmän aikaa kului, sitä syvemmälle mielen perukoille vaipui blogin päivittäminen. Viszontlátásra Pápa  Miksikö en heti pystynyt? Olen sen verran tunteellinen ihminen   itkupilli, että yksinkertaisesti kävin läpi aikamoisia tunnemyrskyjä hyvästellessämme elämäämme rakkaaksi käyneessä Pápassa. Muutto Suomesta Unkariin oli aikanaan henkisesti raskas, kun taakse jäi ystävät ja perhe. Kuitenkin jo lähtiessämme tiesimme myös palaavamme, ja että (todennäköisesti) kaikki rakkaat ihmisemme odottaisivat meitä täällä kun palaamme. Nyt takaisin muuttaessamme taas jouduimme hyvästelemään monia läheisiksi ja tärkeiksi muodostuneita ystäviä tietäen että osaa heistä emme väistämättä näe enää koskaan,  koska yhteisömme väestä suurin osa oli myös k

Kotiäitikomennus päätökseen!

 Saatuani Digitaalisen markkinointiviestinnän opintoni valmiiksi maaliskuussa, on mieli alkanut vaeltelemaan jo tulevaan syksyyn, ja uuden työn etsimiseen. On kulunut useita vuosia siitä kun olen viimeksi töitä hakenut ja kaikki on muuttunut, eikä vähiten pelkästään jo ne hakemuskirjeet! Enää ei taida riittää pelkkä wordilla rustattu listaus työkokemuksestani, nyt  pitää erottua visuaalisesti näyttävillä saatekirjeillä. Koska blogini on minun juttujeni areena, kirjoitan nyt tällä kertaa omista työnhakuhaaveistani ja ajatuksistani myös tänne. Joskus maailmankaikkeus kuulee mitä sinne kuiskataan... ;)  Myös itse hakija on muuttunut. Kun viimeksi hain töitä olin lapseton kolmikymppinen lähiesimies-opiskelija, ja tiesin haluavani täsmälleen sen pestin mitä hain ja jonka sain. Nyt yli nelikymppisenä kotiäitinä haen uusia polkuja, enkä ole edes ihan varma missä ne polut saattaisivat kulkea. Tulen syksystä alkaen pyörittämään lapsiperhearkea yksin (ainakin jonkun aikaa), joten minulle tutut k

Kotiäiti opiskelee ja muita hyviä vitsejä

Ennen kuin edes aloitankaan varsinaisesta aiheestani, suokaa minulle anteeksi pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus. Jo aloittamani vuosikatsauskin jäi ikävästi kesken, mutta jaksamista ei nyt vain yksinkertaisesti riittänyt tähän projektiin, syistä joista otsikkokin juontuu. Yritin siis saattaa opintoni päätökseen tältä keväältä, mutta eihän se homma sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa pitsihuvilassa rannikolla. Mutta palataanpa nopeasti viime syksyyn ja opiskelujeni alkuun. Kukkivia puita Unkarissa keväällä 2022 Kuopukseni aloitti paikallisten säädösten mukaan koulutaipaleensa kolmen ja puolen vuoden kypsässä iässä viime syksynä. Tähän saakka olin hoitanut häntä kotona, eikä minulla ollut suurempia ongelmia miettiä miten aikani kulutan, mutta nyt minulle vapautui yhtäkkiä rutkasti lisäaikaa arkipäiviini. Edessä alkoi siintelemään myös työelämään paluu noin vuoden päästä, syksyllä 2022, joten aloin miettimään miten voisin virkistää hieman omaa osaamistani sekä "pitää itseäni