Siirry pääsisältöön

Muuttofiilistelyjä

Kun lähtömme varmistui, tai totta puhuakseni jo paljon ennen sitäkin, alkoi päähäni putkahtelemaan kysymyksiä ja asioita, jotka täytyi selvittää justnytheti, tai mieluiten jo eilen. Monta iltaa kuluikin googlailemalla kohdemaata ja -kaupunkia, kieltä, kulttuuria jne.

Olen usein miettinyt, että olisi kivaa asua joskus ulkomailla, mutta en ollut tullut edes ajatelleeksi asuvani joskus Unkarissa. Googlailumaratonini vahvistivat lähtöintoani. Vaikka Unkarin poliittinen ilmapiiri on viimeaikoina ollut suomalaisille hieman epäsuosiollinen, uskon kuitenkin meidän solahtavan Unkariin kohtuullisen mukavasti, kun pysyttelemme kuitenkin Euroopassa.

Tuleva kotikaupunkimme Pápa vaikuttaa mukavan kompaktilta, mutta kauniilta ja viihtyisältä 32 000 asukkaan pikkukaupungilta. Unkarin kieli taas... Noh, sen oppiminen ei tule olemaan helppoa. Yhteisestä Suomalais-Ugrilaisesta kieliperimästä ei taida olla apua kuin korkeintaan sanojen lausumisessa. Haluaisin oppia edes perustervehdyksiä ym. alkeita jo ennen muuttoamme.




Nämä olivat niitä melko oleellisia asioita mitä tuli googlailtua. Etsin tietoa myös esikoisen tulevasta koulusta (jenkkien ylläpitämä kansainvälinen koulu), Unkarin rahayksiköstä (Unkarin forintti) ja hintatasosta (suomalaiselle useassa kohtaa edullinen), sääolosuhteista (miellyttävä, lyhyempi talvi ja pidempi kesä kuin Suomessa) ym. Mutta yhtälailla saatoin huomata selvittäväni keskellä yötä kaikenmaailman epäoleellisuuksia, kuten voiko Unkarin vesijohtovettä juoda, onko asunnoissa sähkö- vai kaasu-uunit, tai saako paikallisesta Lidlistä leivinjauhetta.

Kaiken kaikkiaan mielialani on odottava ja innostunut. Tulevan syksyn rankkuutta muuttokaaoksineen ja lasten kanssa yksin olemisineen yritän sysätä mielessäni taka-alalle, ja keskityn miettimään positiivisia juttuja. Monet ulkomailla asuneet ystävät ovat varoittaneet väistämättä eteen tulevasta koti-ikävästä. Olen varma, että itsekin sen tulen kohtaamaan , viimeistään ensimmäisen sairastelukauden aikana, kun ihana tukiverkostomme onkin kaukana. Mutta olen huono murehtimaan asioita liikoja etukäteen. Olemme kuitenkin "vain" muutaman tunnin lentomatkan päässä koti-Suomesta.

Toivon saavani tulevilta vuosilta paljon uusia kokemuksia, mitä sitten eläkevuosina on mukava muistella. Ajattelen,  että kivempi se on muistella mitä tuli tehtyä, kuin murehtia asioita, jotka jäivät tekemättä. Toivottavasti tutustumme myös kiinnostaviin ihmisiin ja luomme uusia ystävyyssuhteita. Ehkä myös kielitaitoni kohenee, ja rohkeus käyttää kieliä. Lapsille uskon tämän olevan myös kullanarvoinen tilaisuus uuden oppimiselle. Esikoinen tosiaan aloittaa koulutiensä Unkarissa ja muuton aikoihin vähän alle kaksivuotias kuopuksemmehan on perheestämme todennäköisin unkarinkielen oppija! Pápassa on kuulema saatavilla lapsenvahteja, jotka luonnollisesti puhuvat lapsille sitten unkaria ja/tai englantia. Ja koska nämä pienet opettelevat vasta ensimmäistäkin kieltään, niin miksipä ei sitten toinenkin kieli tarttuisi siinä sivussa?

Monenlaista päässä on siis ehtinyt pyörimään. Tällä hetkellä odotan eniten kodin löytymistä Pápasta, se konkretisoi asiaa entisestään ja voi ruveta miettimään enemmän niitä käytännön asioita ja valmistautumaan muuttoon.

 Tulen varmaan kirjoittelemaan monista tässä tekstissä sivutuista aiheista ihan omia postauksiaan, ja mielellään otan myös vastaan juttuideoita. Mistä sinä haluaisit lukea lisää liittyen lapsiperheen ulkomaille muuttoon?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset Pápalle

 Aiemmista suunnitelmistani poiketen en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogini kauniisti paketoivaa jäähyväiskirjoitusta, vaikka paluumuutimme Suomeen jo heinäkuun alussa. Syy tähän on niinkin yksinkertainen, että aluksi en vain pystynyt, ja sitte, mitä enemmän aikaa kului, sitä syvemmälle mielen perukoille vaipui blogin päivittäminen. Viszontlátásra Pápa  Miksikö en heti pystynyt? Olen sen verran tunteellinen ihminen   itkupilli, että yksinkertaisesti kävin läpi aikamoisia tunnemyrskyjä hyvästellessämme elämäämme rakkaaksi käyneessä Pápassa. Muutto Suomesta Unkariin oli aikanaan henkisesti raskas, kun taakse jäi ystävät ja perhe. Kuitenkin jo lähtiessämme tiesimme myös palaavamme, ja että (todennäköisesti) kaikki rakkaat ihmisemme odottaisivat meitä täällä kun palaamme. Nyt takaisin muuttaessamme taas jouduimme hyvästelemään monia läheisiksi ja tärkeiksi muodostuneita ystäviä tietäen että osaa heistä emme väistämättä näe enää koskaan,  koska yhteisömme väestä suurin osa oli myös k

Kotiäitikomennus päätökseen!

 Saatuani Digitaalisen markkinointiviestinnän opintoni valmiiksi maaliskuussa, on mieli alkanut vaeltelemaan jo tulevaan syksyyn, ja uuden työn etsimiseen. On kulunut useita vuosia siitä kun olen viimeksi töitä hakenut ja kaikki on muuttunut, eikä vähiten pelkästään jo ne hakemuskirjeet! Enää ei taida riittää pelkkä wordilla rustattu listaus työkokemuksestani, nyt  pitää erottua visuaalisesti näyttävillä saatekirjeillä. Koska blogini on minun juttujeni areena, kirjoitan nyt tällä kertaa omista työnhakuhaaveistani ja ajatuksistani myös tänne. Joskus maailmankaikkeus kuulee mitä sinne kuiskataan... ;)  Myös itse hakija on muuttunut. Kun viimeksi hain töitä olin lapseton kolmikymppinen lähiesimies-opiskelija, ja tiesin haluavani täsmälleen sen pestin mitä hain ja jonka sain. Nyt yli nelikymppisenä kotiäitinä haen uusia polkuja, enkä ole edes ihan varma missä ne polut saattaisivat kulkea. Tulen syksystä alkaen pyörittämään lapsiperhearkea yksin (ainakin jonkun aikaa), joten minulle tutut k

Kotiäiti opiskelee ja muita hyviä vitsejä

Ennen kuin edes aloitankaan varsinaisesta aiheestani, suokaa minulle anteeksi pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus. Jo aloittamani vuosikatsauskin jäi ikävästi kesken, mutta jaksamista ei nyt vain yksinkertaisesti riittänyt tähän projektiin, syistä joista otsikkokin juontuu. Yritin siis saattaa opintoni päätökseen tältä keväältä, mutta eihän se homma sitten mennytkään kuten siinä kuuluisassa pitsihuvilassa rannikolla. Mutta palataanpa nopeasti viime syksyyn ja opiskelujeni alkuun. Kukkivia puita Unkarissa keväällä 2022 Kuopukseni aloitti paikallisten säädösten mukaan koulutaipaleensa kolmen ja puolen vuoden kypsässä iässä viime syksynä. Tähän saakka olin hoitanut häntä kotona, eikä minulla ollut suurempia ongelmia miettiä miten aikani kulutan, mutta nyt minulle vapautui yhtäkkiä rutkasti lisäaikaa arkipäiviini. Edessä alkoi siintelemään myös työelämään paluu noin vuoden päästä, syksyllä 2022, joten aloin miettimään miten voisin virkistää hieman omaa osaamistani sekä "pitää itseäni